Lipoedeem

Lipoedeem

 

Lipoedeem
lip => lipide (vet)
oedeem => ziekelijke (vocht / vet) ophoping in het celweefsel.

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een chronische ziekte van het vetweefsel die over het algemeen vrouwen treft, een heel enkele keer treft het een man.

Wanneer je lipoedeem hebt dan houd je grote hoeveelheden vet vast die ongelijkmatig verdeeld zijn onder de huid van heupen, dijen, knieën en onderbenen. Soms zijn ook de armen aangedaan. De verschijnselen aan de armen komen overeen met die aan de benen.
Deze opeenhoping van vergrootte vetcellen kunnen ook de oorzaak zijn van het vasthouden van vocht. Dan spreken we van lipo-lymfoedeem.

Plan een afspraak of vul het contactformulier in.
Ik ben gediagnostiseerd met lipoedeem en kan zowel vanuit therapeutische visie als ervaringsdeskundige met je meedenken. Bovendien heb ik de pijn bij lipoedeem als afstudeeropdracht voor VoetreflexPlustherapie gekozen. Dit was een onverwacht groot succes!

Kenmerkend voor lipoedeem is dat het zich altijd bilateraal (aan twee zijden van het lichaam) voordoet en nooit op de romp, de handen of de voeten. In tegenstelling tot lymfoedeem (vocht vasthouden) dat zich ook aan één zijde van het lichaam kan voordoen.

Pijnlijk
Lipoedeem kan ook pijnlijk zijn. Dit is niet bij iedereen het geval. Tot nu toe is uit onderzoeken nog niet naar voren gekomen wat de oorzaak van die pijn is. Er zijn wel vermoedens maar verder is men helaas nog niet.
Feit is wel dat een groot deel van de lipoedeempatiënten op de een of andere manier pijn ervaart ten gevolge van het lipoedeem. Soms is deze zo heftig dat besloten wordt om bijvoorbeeld met behulp van morfinepleisters de pijn te bestrijden.

Klachtomschrijving
In een vragenlijst van onderzoekers Schmeller en Meijer-Vollrath was ook ruimte om met eigen woorden de pijn te omschrijven. De deelnemers gebruikten omschrijvingen die niet eerder (eind 2008) in literatuur over lipoedeem voorkwamen. Deze lijst is zeker niet compleet maar geeft je een indruk van wat anderen ervaren.
* Alsof iemand de bloedtoevoer dichtdrukt
* Alsof de benen uit alle voegen barsten
* Pijnlijke zwakte
* Borende, stekende druk
* Alsof de benen volgegoten zijn met beton
* Een doffe pijn
* Alsof er een staaf tussen het kniegewricht gestoken wordt

Reacties zijn gesloten.